Nieuwe Subsidieregeling ‘Asbest eraf, zon erop’

 In Blog

De Provincie Overijssel heeft op 1 november 2021 een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen: ‘Asbest eraf, zon erop’. Heb je een asbestdak en wil je verduurzamen? Dan is deze subsidieregeling mogelijk interessant voor je. De subsidie kan je aanvragen als je het oude asbestdak laat saneren en een nieuw dak laat aanbrengen met zonnepanelen. Dit moet dan wel een asbestdak zijn met golfplaten of asbestleien. Asbest dakbeschot valt hier helaas niet onder.

Voorwaarden

Naast het type asbest zijn er nog een aantal voorwaarden. De dakrenovatie mag bijvoorbeeld op dit moment nog niet zijn uitgevoerd. Daarnaast moeten de zonnepanelen geplaatst worden op het dak waarvan de asbestplaten zijn afgehaald. Als dit dak (gedeeltelijk) ongeschikt is, mogen de panelen ook geplaatst worden op een andere plek op het perceel. Een extra vereiste is dat de zonnepanelen minimaal moeten voorzien in het eigen elektriciteitsverbruik. De laatste voorwaarde: laat de inventarisatie en sanering over aan gecertificeerd bedrijf.

Verplichte bijlagen

Herken jij de bovenstaande situatie op jouw perceel? Mooi! Dan kom je nog in aanmerking voor de regeling en kan je beginnen met het papierwerk. Met de aanvraag stuur je een aantal documenten mee:    

  • Een offerte voor de verwijdering van asbest. Hierin staat hoeveel m2 asbestdak je laat verwijderen en welk gecertificeerd bedrijf dit gaat uitvoeren. De offerte mag niet ouder zijn dan een maand op het moment dat je de subsidie aanvraagt.
  • Een offerte voor de aankoop en aansluiting van de zonnepanelen. Hierin moet staan hoeveel kWh elektriciteit de panelen in totaal opwekken. Ook deze offerte mag niet ouder zijn dan een maand.
  • Een jaarrekening van je energieverbruik op het adres waar het asbest op het dak ligt.
  • Als de zonnepanelen niet op het gesaneerde asbestdak komen, lever je een bewijsstuk aan waaruit blijkt dat dit dak (gedeeltelijk) ongeschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.
  • Een bewijs van je bankrekening als je niet eerder subsidie van de provincie hebt ontvangen of als je rekeningnummer is gewijzigd.

Hoogte van de subsidie

De grote vraag luidt natuurlijk: hoeveel subsidie kan ik krijgen? Hiervoor publiceerde de provincie een rekenmodel: een vastgesteld forfaitair bedrag van € 1.000,- per aanvrager en een toeslag van € 5,- per extra m2, als het asbestdak meer dan 200 m2 beslaat. Aan deze toeslag zit een maximum van € 4000,-. Het totale bedrag dat de provincie beschikbaar heeft gesteld is €150.000,-. Deze pot is waarschijnlijk snel leeg, net als bij de vorige beschikbare subsidies.

Hulp aanvraag subsidie

Heb je bijvoorbeeld een schuur met asbest golfplaten en wil je gebruik maken van de subsidie? Wij helpen je graag verder. Samen kijken we naar de mogelijkheden van saneren en verduurzamen. Het inventariseren, saneren en terugplaatsen van nieuwe dakplaten hebben wij onder één dak. Wij kunnen je van begin tot eind helpen met de subsidieaanvraag.

Heb je vragen of twijfels? Bijvoorbeeld of je in aanmerking komt voor deze subsidieregeling? Neem dan contact op met Ian Mensink via 06-29 46 34 42 of mail naar ian@asbestsalland.nl

Dan kijkt hij even met je mee.

Hopelijk tot snel!

Recent Posts

Laat een reactie achter

Contact

Stuur ons een berichtje, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search